Menu
De Graafschap / Hotspots

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is een museum met een indrukwekkend verhaal. U beleeft het verhaal aan de hand van citaten, foto’s, filmpjes en originele voorwerpen.

Voorhuis en Achterhuis

Op 6 juli 1942 duikt de familie Frank onder in het pand aan de Prinsengracht 263. Het bedrijfspand is van Otto Frank, de vader van Anne. De familie van Pels en Fritz Pfeffer voegen zich bij de familie. Het bedrijfspand bestaat uit twee delen, een voorhuis en een achterhuis. De acht onderduikers verblijven op de bovenste verdiepingen van het achterhuis.

Uit Auschwitz keert in juni 1945 alleen Otto Frank terug. Het Achterhuis is leeg en kaal. In 1960 opent het Anne Frank Huis haar deuren als museum. Op verzoek van Otto Frank blijft het Achterhuis leeg.

Kamer Anne Frank

Anne deelt de kamer met Fritz Pfeffer. Alleen dit leidt regelmatig tot ruzies. Anne vindt het zwaar dat zij niet naar buiten kan. Haar hart lucht zij in haar dagboek. Een dagboek dat wereldberoemd is. Op haar kamer plakt Anne plaatjes op om de kamer op te vrolijken.

Dagboekzaal

In deze zaal kunt u het originele roodgeruite dagboek van Anne Frank bekijken. Het dagboek kreeg Anne op haar 13e verjaardag op 12 juni 1942. De familie Frank moest een paar weken later onderduiken. Anne heeft haar dagboek al snel volgeschreven. Toen haar dagboek vol geschreven was, is zij verder gegaan in schriften.

In maart 1944 hoort Anne dat dagboeken na de oorlog worden ingezameld. Anne besluit om haar dagboek volledig te herschrijven. Anne’s droom is om een beroemde schrijfster en journaliste te worden. Uit maar liefst 215 losse vellen bestaat haar herschreven versie. In het museum zijn er een aantal afwisselend te zien.

In het museum worden ook twee andere schriften getoond. Het Mooie-zinnenboek vertoont citaten die Anne overschreef, omdat zij de citaten mooi vond. Het Verhaaltjesboek vertoont zelfverzonnen korte verhalen.

Wereldberoemde dagboek

Op Otto Frank, vader van Anne Frank, maken de bewaarde dagboekpapieren van Anne diepe indruk. In de papieren leest hij dat Anne graag schrijfster of journaliste wilde worden en van plan was om de verhalen over het leven in het Achterhuis uit te geven. Otto wordt door vrienden ervan overtuigd om het dagboek te publiceren. Het Achterhuis verschijnt op 25 juni 1947 in een oplage van 3.000 exemplaren.

Het boek wordt maar liefst in zo’n 70 talen vertaald. Naast het vertalen van het boek komt er een toneelstuk en een film. Mensen over de hele wereld maken kennis met Anne’s verhaal. De schuilplaats wordt in 1960 een museum: het Anne Frank Huis. Nauw betrokken bij de Anne Frank Stichting en het museum blijft Otto tot zijn dood in 1980. Otto hoopt dat lezers van het dagboek zich bewust worden van de gevaren van discriminatie, racisme en Jodenhaat.

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 12,50 p.p.
10 – 17 jaar: € 6,50 p.p.
0 – 9 jaar: € 1,00 p.p.
De prijzen zijn inclusief € 1,00 reserveringskosten.

Online kunt u een ticket aanschaffen via www.annefrank.org.

Openingstijden

Dagelijks: 09:30 tot 16:30 uur
Vanaf 1 juli dagelijks: 09:00 tot 18:00 uur
* 28 september 2020 is het Anne Frank Huis gesloten.

Bereikbaarheid

In het centrum van Amsterdam ligt aan de Prinsengracht 263-267 het Anne Frank Huis. De museumingang ligt om de hoek aan de Westermarkt 20. U loopt in ongeveer 20 minuten vanaf Centraal Station naar het Anne Frank Huis. Vanuit het Centraal Station kunt u ook tram 13 of 17 nemen. Beide trams stoppen in de buurt bij de halte ‘Westermarkt’.

Locatie

Anne Frank Huis
Westermarkt 20
1016 DK Amsterdam
Tel: 020 – 556 71 05
E-mail: services@annefrank.nl
www.annefrank.org