Menu
Hotspots

De Veluwe

Wie de Veluwe zegt, denkt vaak meteen aan het bos. De Veluwe omvat meer dan bos alleen. Het natuurgebied bestaat namelijk uit heidevelden, zandvlakten, landgoederen en weidegronden. Stap op de fiets of het paard of wandel door het prachtige natuurgebied.

Een samenzwering van zand en wind vindt u in het hart van het natuurgebied. De samenzwering wordt het Kootwijkerzand genoemd. Natuur en houtoogst komen bijeen in de boswachterij Ugchelen-Hoenderloo. Wist u dat het Speulderbos bekend staat om zijn eeuwenoude ‘dansende’ bomen? Stuwwalbossen van eiken, beuken en berken gaan in het zuidwesten van de Veluwe over in akkers en graslanden. Deze komen uit bij de Rijn en de IJssel.

De Veluwe is de ideale plek om wild te spotten. Het wild kunt u het beste spotten vroeg in de ochtend of in de avond. Spot u een hert, ree of wild zwijn. In het najaar kunt u edelherten zien en horen.

Het natuurgebied

De Veluwe bestaat uit verschillende natuurgebieden die elk hun eigen karakter, flora en fauna hebben. Het natuurgebied is voor een groot deel bebost en heuvelachtig.

 • Nunspeet: de boswachterij ligt in een schitterend stuk Veluwe. Paarsrode zonnedauw omringen de plassen die liggen op de natte heide. Het Zandenbos ligt ten zuiden van Nunspeet. Bij mooi weer kunt u zwemmen in de Zandenplas.
 • Vierhoutenbos: wist u dat het bos vol zit met wild? In het bos nemen de zwijnen in de poelen modderbaden. Naast het spotten van wild kunt u paardrijden over de diverse ruiterroutes.
 • Kootwijk: de boswachterij is in 1899 opgericht door Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer moest de zandgronden op de Veluwe bedwingen. De herinnering aan deze tijd wordt levend gehouden door de Zaadeest in Stroe.
 • Kootwijkerzand: de helft van de samenzwering van zand en wind stuift. Terwijl de andere helft is begroeid met mossen en grassen. Het Kootwijkerzand kent extreme temperatuurverschillen.
 • Speulder- en Sprielderbos: in het bos mag de natuur zijn gang gaan. Twee andere soorten bossen zijn te vinden in het gebied. Er is een licht bos met grove dennen, berken en eiken en een donker bos. Het donkere bos bestaat vooral uit douglas-en fijnsparren en Amerikaanse eiken. U kunt dieren gade slaan van achter wildkijkschermen.
 • Ugchelen-Hoenderloo: het bos kan worden beschouwd als een natuurbos. Het bos biedt veel voedsel en er komen broedvogels voor. 10.000 hectare wordt gevormd samen met de natuurgebieden rondom Kootwijk. Het is één van de grootste aangesloten stukken vrije natuur van Nederland.
 • Renkums Beekdal: hier komen bos, beekdal en de uitwaarden van de Rijn samen. In de voorlaatste ijstijd is het heuvelachtige landschap ontstaan. Rond de 11e eeuw werd de watermolen uitgevonden. De watermolen betekende de start van bedrijvigheid in het Renkumse beekdal.
 • Edelherten: bij veel mensen staat de Veluwe bekend om de edelherten. Echter, is dit niet altijd zo geweest. Via ecoducten verspreiden de herten zich van het Speulderbos in Putten tot de Veluwezoom in Rheden.

Bezienswaardigheden

Het natuurgebied kent een tal van bezienswaardigheden. Zoek de spanning op in Klimbos Garderen of breng een bezoek aan Radio Kootwijk. Een prachtig uitzicht over het natuurgebied heeft u vanuit uitkijktoren de Boersberg.

 • Klimbos Garderen: in het klimbos kunnen zowel ongeoefende als ervaren klimmers komen klimmen. In het klimbos zijn verschillende parcoursen uitgezet. Kiest u voor het parcours met alleen tokkels of een parcours met fun-onderdelen?
 • Radio Kootwijk: in het Kootwijkerzand vindt u Radio Kootwijk. In de jaren 20 van de vorige eeuw is het voormalig zendstation gebouwd. Het zendstation is gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Breng een bezoek aan het imposante gebouw die zijn uitstraling weg heeft van een tempel en sfinx.
 • Uitkijktoren de Boersberg: tussen Doorwerth en de Nederrijn ligt op de rand van het Veluwemassief de uitkijktoren. U heeft vanuit de toren een adembenemend uitzicht over de boomkronen van hellingbossen. Tevens kijkt u uit over de Nederrijn en kasteel Doorwerth.

Benieuwd welke bezienswaardigheden het natuurgebied nog meer heeft? Klik hier en ontdek de bezienswaardigheden.

Wild kijken

Wie wilt er nu niet in contact staan met grote wilde dieren van de Veluwe? Met onderstaande tips vergroot u de kans op het spotten van wild. Gaat u zelf op pad of onder leiding van een boswachter?

 • Safari met boswachter: de boswachter neemt u mee in een stoere Land Rover op zoek naar wilde dieren. U ontdekt plekken waar u normaal gesproken niet komt.
 • Wildkijkschermen: wilt u zelf wild spotten? Door gebruik te maken van één van de kijkschermen of uitkijkpunten vergroot u de kans op een ontmoeting met wild. De kijkschermen en uitkijkpunten staan verspreid over de Veluwe.
 • Exclusief wild kijken: wist u dat diep in de Veluwse bossen wildarena’s liggen. Een wildkijkpost kunt u alleen bezoeken onder leiding van een gids.
 • Wandelroutes: maak een prachtige wandeling over de Veluwe. Hiermee vergroot u de kans op een ontmoeting met wild.

Routes

De Veluwe is de perfecte plek om een heerlijke wandeling of fietstocht te maken. In het natuurgebied zijn diverse routes uitgestippeld. Er zijn ook routes geschikt voor rolstoelen.

 • Wandelroute schaapskooi Hoog Buurlo: deze route is voor blinden en slechtzienden. Er worden verhalen verteld over de schaapskooi Hoog Buurlo. De verhalen zijn ingesproken. Voor de wandelroute krijgt u een speciale routekaart mee. De route is 1 kilometer.
 • Wandelroute Hellingbosroute Rijnvallei: ontdek tijdens de wandelroute de mooiste plekken van de Boersberg. De route loopt langs het kasteel van Doorwerth en de uitkijktoren op de Boersberg.
 • Wandelroute Buunderkamp: u wordt door middel van deze wandelroute geleid door de bossen van de Buunderkamp. Wees alert, want u kunt tijdens de route wild spotten.

Naast bovenstaande routes biedt Staatsbosbeheer andere routes aan. Benieuwd naar de routes? Bekijk de routes op www.staatsbosbeheer.nl.