Menu
Musea / Veluwe

Museum Het Pakhuis

Het museum zet zich in om het erfgoed van Ermelo en omstreken te verzamelen, te beheren en te presteren. Archeologische vondsten van de Veluwe worden voornamelijk in de collectie van het museum vertoond. Bovendien wordt jaarlijks een nieuwe tentoonstelling geopend. De tentoonstelling is gekoppeld aan een Ermelo verwant onderwerp.

Theaterwandeling

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er in Ermelo personen en organisaties die zich verzetten tegen de Duitse bezetters. Scriptschrijvers en acteurs gaan met dit thema aan de slag. Het resultaat hiervan was een bijzondere ’theaterwandeling’ in de herfstvakantie. U ontdekt wandelend het onvervalste en ongelooflijke verhaal van het verzet in 1943.

Meer weten over de theaterwandeling, klik dan hier. Bestel hier uw tickets.

Tentoonstellingen

Oog in oog met de Romeinen (vaste tentoonstelling): de Romeinen hebben op de Ermelose Heide rondgedwaald rond 170 na Christus. De vragen die rijzen zijn: hoe zijn de Romeinen hier terechtgekomen, wat deden ze hier en wie troffen zij hier aan. Tijdens deze tentoonstelling kunt u in de voetsporen van de Romeinen treden. Tevens kunt u ontdekken hoe zwaar een militaire bepakking is of een opleiding tot Romeinse soldaat volgen.

Verborgen brieven (tot en met 29 mei 2021): de oorlog in Nederland is al 2 jaar afgelopen. Ermelo is bezet gebied. Stel u voor, op een dag staan er een meisje van 10 en een jongen van 8 voor uw deur en zij zijn op zoek naar een plaats om te wonen, slapen en eten. Wat zou u doen? U stapt met Eva en Bram Beem uit Leeuwaarden over de drempel van een huis aan de Willem de Zwijgerlaan in Ermelo. U krijgt vanaf dat moment een andere naam. Uw biologische ouders heten voortaan oom en tante en u bent niet langer joods.

Vraag uzelf af wat u zou doen wanneer u niet meer bij uw ouders woont, moet doen alsof u iemand anders bent terwijl u uw ouders ontzettend mist. Er zijn maar liefst 61 verborgen brieven teruggevonden. Lini en Jan schreven brieven aan hun ‘oom en tante’. De brieven zijn speels, ontroerend, wereldwijs en intiem. Tijdens de tentoonstelling ontdekt u kleine en grote, bekende en onbekende oorlogsverhalen uit Ermelo. Bekijk door de ogen van Lini en Jan de Tweede Wereldoorlog in Ermelo.

Entreeprijzen

  • Volwassenen: € 4,50 p.p.
  • Kinderen 4 t/m 13 jaar: € 2,75 p.p.
  • Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis
  • Museumkaarthouders: gratis

Openingstijden

  • Maandag: gesloten
  • Dinsdag: 10:30 tot 16:30 uur
  • Woensdag: gesloten
  • Donderdag t/m zaterdag: 10:30 tot 16:30 uur
  • Zondag: gesloten

Bovenstaande openingstijden worden gehanteerd tot en met oktober 2020.

Bereikbaarheid

Route vanaf de A28: neem de afslag Harderwijk-west, Ermelo. U gaat aan het einde van de afslag bij de verkeerslichten linksaf richting Ermelo. Hierna rijdt u ongeveer 3 kilometer rechtdoor. Bij de vijfde rotonde gaat u de eerste afslag rechts naar het centrum van Ermelo. Aan uw rechterzijde vindt u Het Pakhuis naast de molen.

Openbaar vervoer: op ongeveer 15 minuten loopafstand van NS-station Ermelo bevindt zich Het Pakhuis. Vanaf het station loopt u alsmaar rechtdoor de winkelstraat richting de molen. U vindt naast de molen Het Pakhuis.

Parkeren

Er zijn in Ermelo meerdere blauwe zones. In de blauwe zone mag u maximaal 1,5 uur parkeren. De parkeerplaatsen aan de Eikenlaan of de Molenweg hebben geen blauwe streep. Er geldt geen tijdsrestrictie.

Locatie

Museum Het Pakhuis
Molenaarsplein 24
3851 MZ Ermelo
Tel: 0341 – 760 777
E-mail: info@hetpakhuisermelo.nl
www.hetpakhuisermelo.nl