Menu
Achterhoek / De Liemers / Musea / Nieuws

Stadsmuseum Bergh

Het Stadsmuseum was voorheen het Joannes van Esserenhuis. Het Joannes van Esserenhuis is in de zestiende eeuw gebouwd op veel oudere fundamenten. Het pand wordt rond 1870 vernieuwd en voorzien van nieuwe deuren en ramen. Bovendien is het huis door verschillende bewoners bewoond. Onder andere door de vooraanstaande burgemeester van Westhaven en de rentmeesters van Ditzhuijsen en van Nispen.

Het huis komt in 1911 in handen van Bernardus Johannes van Uhm (melkhandelaar). Hij verkoopt in 1919 het huis aan het RK kerkbestuur. Het pand draagt sinds 13 juni 1921 de naam Stadsmuseum Bergh. Het pand heeft dienst gedaan als kleuterschool, huishoudschool en onderkomen voor katholieke jeugd- en jongerenverenigingen, maar ook als zuigeling- en kleuterbureau. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw wordt het pand grondig gerestaureerd. Het pand wordt bij café zalencentrum De Gracht getrokken.

Stadsmuseum

Het museum is sinds 2017 in het pand gevestigd. Echter, begint de ontstaansgeschiedenis van het museum vijf jaar eerder in 2012. De Stadsraad van ‘s-Heerenberg-west nodigt alle historische verenigingen van Bergh en de beide wijkraden van ‘s-Heerenberg uit. Zij willen proberen een heus stadmuseum in het leeggekomen gemeentehuis in ‘s-Heerenberg van de grond te krijgen. Om dit plan kans van slagen te geven, wordt er een werkgroep opgericht met vertegenwoordigers uit de verenigingen. Deze werkgroep vormt naderhand de stichting Cultuurhistorisch Erfgoed ‘s-Heerenberg en Bergh.

De uiteindelijke vestigingslocatie is gevonden in het Van Esserenhuis. Met het Liemers Museum in Zevenaar is nauw samengewerkt. Het Liemers Museum draagt deskundigheid aan en zorgt mede voor een professioneel opzet van het Stadsmuseum Bergh.

Tentoonstelling en collectie

Audiovisuele tour: wanneer u het museum bezoekt, start uw bezoek met een introductiefilm. De film geeft beknopt de geschiedenis van de streek en de stad weer. Nadat u de introductiefilm heeft bekeken, begint de rondgang in de tentoonstellingsruimte. In deze ruimte zijn diverse thema’s uitgewerkt. U krijgt bij de rondgang een tablet met een koptelefoon. Via de tablet kunt u de verhalen beluisteren. De verhalen worden ondersteund met afbeeldingen en filmpjes.

Vijf vrouwen: de Berghse geschiedenis is geschreven voor een vijftal vrouwen. Opmerkelijk, want in die tijd bekleedden vrouwen een ondergeschikte positie. Het vijftal belicht gedenkwaardige momenten uit de Berghse geschiedenis.

 • Isa: vertelt over de ijzerwinning in het Bergherbos in de vroege middeleeuwen.
 • Adela: vertelt over de het graafschap Hamaland, in de tiende eeuw het machtigste graafschap van de lage landen.
 • Maria: vertelt over de hoogadelijke heren en graven van den Bergh.
 • Lyse: vertelt over het ontstaan van de stad ‘s-Heerenberg en wat ervan is teruggevonden.
 • Mechteld: vertelt over haar strijd om haar naam te zuiveren. Zij werd immers voor heks aangezien.

Maquette: bewonder de maquette die ‘s-Heerenberg vertoond midden in de zestiende eeuw. De maquette is gebouwd door Constant Willems. Wist u dat hij één van de bekendste maquettebouwers van Nederland is? Wilt u meer van zijn maquettes bekijken? Breng dan een bezoek aan Huis Bergh.

Schutsgilde: u kunt naast archeologische objecten uit de bodem van onder andere ‘s-Heerenberg veel attributen van het St. Antoniusgilde bekijken. De attributen komen uit de veertiende eeuw. De bestaande gilde legt uit hoe eeuwen geleden al tijdens de kermis op de papegaai geschoten werd. Op de kermis wordt tegenwoordig op de vogel geschoten.

Toegangsprijzen

 • Volwassenen: € 4,00 p.p.
 • Kinderen t/m 12 jaar: gratis
 • Groepen vanaf 10 personen: € 3,00 p.p. (tijdelijk niet mogelijk)
 • Museumkaarthouders: € 3,00 p.p.

Openingstijden

Aangepaste openingstijden i.v.m. corona

 • Maandag t/m woensdag: gesloten
 • Donderdagmiddag, vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag: 12:30 – 16:30

U kunt het museum uitsluitend bezoeken bij een telefonische reservering vooraf of ter plekke aan de receptiebalie. Er mogen maximaal 6 bezoekers per keer naar binnen.

Bereikbaarheid en parkeren

U kunt ‘s-Heerenberg bereiken via de A12 vanuit Nederland en de A3 vanuit Duitsland. Komt u Nijmegen of het zuiden van het Nederland? U kunt dan ook via Kleef en Emmerich rijden. Vanuit de oostelijke regio kan dat via de A18 en de N316.

Openbaar vervoer: neem vanuit Arnhem de trein vanaf spoor 9 naar Winterswijk of Doetinchem. U kunt vanuit Doetinchem ‘s-Heerenberg bereiken met buslijn 24. Deze bus heeft aansluiting met treinstation Doetinchem Centraal. Tevens zou u de stopdienst Arnhem-Düsseldorf (Abellio) kunnen nemen. De stopdienst biedt aansluiting met buslijn 91. Deze bus brengt u naar ‘s-Heerenberg waar u vlakbij het centrum uitstapt.

Parkeren: u kunt in ‘s-Heerenberg uw auto gratis parkeren. Het gehele centrum kent wel een blauwe zone met een beperkte parkeertijd. Vergeet uw parkeerschijf niet te gebruiken. Buiten de blauwe zone, zoals op parkeerplaats De Bleek, die in het centrum ligt kunt u onbeperkt parkeren.

Locatie

Stadsmuseum Bergh
Marktstraat 3
7041 AH ‘s-Heerenberg
Tel: 0031 6 19 98 14 57
E-mail: info@stadsmuseumbergh.nl
www.stadsmuseumbergh.nl