Menu
De Graafschap / Kastelen

Achtkastelenroute

De ultieme route om de mooie natuur en de prachtige kastelen van Vorden te ontdekken. Deze fietsroute bestaat als sinds 1913 en heeft een lengte van ongeveer 34 kilometer. Onderweg kom je langs de kastelen Suideras, Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Onstein, De Kieftskamp en Vorden. De route kan worden gestart op het Marktplein te Vorden. De route is met speciale ‘achtkastelenroute’ bordjes bewegwijzerd.

SUIDERAS

De naam Suideras duikt voor het eerst op in de Middeleeuwen, in 1326. Er is vrijwel niet bekend hoe het landgoed er in die tijd uit heeft gezien. Aan het begin van de 19e eeuw is het landgoed gerenoveerd, echter verkeerde het landhuis in 1889 na een zware storm in een dermate slechte staat dat het volledig afgebroken moest worden. De bouw van het huidige landhuis heeft plaatsgevonden tussen 1891 en 1894, welke een rijke Hollandse neorenaissancestijl bevat.

Locatie: Vierakkersestraatweg 34, Vierakker

HACKFORT

Kasteel Hackfort is gebouwd tussen 1367 en 1376, maar is in 1586 ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog grotendeels verwoest door de Spaanse troepen. Het kasteel is in 1598 en 1788 volledig herbouwd. Momenteel wordt het kasteel goed onderhouden en is het eigendom van Natuurmonumenten. Het prachtige kasteel Hackfort wordt omringd door een parkbos, een moestuin, een boomgaard en het boerenlandschap. Een veelzijdige locatie waar ook de watermolen en het koetshuis bezichtigd kunnen worden of een heerlijk kopje koffie genuttigd kan worden in ‘De Keuken van Hackfort’.

Locatie: Baakseweg 8, Vorden

DEN BRAMEL

De eerste versie van Den Bramel stamt uit 1396 en de tweede versie uit 1645. Hier resteert weinig van, want het huidige kasteel dateert voornamelijk uit de periode 1720-1726. De jaren daarna zijn er meerdere elementen toegevoegd, zoals een neorenaissance trapgevel en een torentje. Ook is het huis in die periode verbouwd met materiaal van een voormalige kerk. Dit is terug te zien in de dakruiter die voorzien is van het opschrift ‘Soli Deo Gloria 1735’. Daarnaast is de windwijzer voorzien van een hand en bestaat de koepel op het voorplein uit onderdelen van een kerkorgel.

Locatie: Almenseweg 47, Vorden

DE WILDENBORCH

Het huis dateert uit 1372 en vanwege de strategische ligging te midden van moerassen was het een ideale schuilplaats na gehouden rooftochten. Hedendaags bestaat de buitenplaats uit een kasteel met ronde toren en zijvleugels, een bouwhuis met koetshuis en een 38 hectare aangelegde tuin in Engelse landschapsstijl. Het kasteel wordt particulier bewoond en is niet opengesteld voor publiek. De rijke natuur rondom het kasteel is wel vrij te bezichtigen.

Locatie: Wildenborchseweg 20, Vorden

DE WIERSSE

De oudste vermelding dateert uit 1288. De Wiersse is vooral bekend om de 16 hectare prachtig aangelegde tuin die omringd wordt door 32 hectare landschapspark. In de tuin zijn karpervijvers, fonteinen, taxussen, magnolia’s rozen en nog veel meer natuurschoon te vinden. Deze prachtige tuin staat bekend als ‘De mooiste tuin van Nederland’ en is te bezichtigen tijdens de open dagen.

Locatie: Wiersserallee 9, Vorden

ONSTEIN

Boerderij Onstein stamt uit 1494. In 1613 verandert de boerderij in een landhuis, maar in 1925 werd het ingrijpend verbouwd. De dakpannen werden vervangen door leistenen en voorzien van klokkentorentjes en de traptoren werd verhoogd tot boven de daklijst. Het oorspronkelijke huis kreeg hierdoor een kasteelachtig aanzien. De omgeving en het huis zijn niet toegankelijk voor publiek.

Locatie: Onsteinseweg 15, Vorden

DE KIEFTSKAMP

Het huis werd in 1776 gebouwd in Louis XVI-stijl en is daarom het enige kasteel in Vorden dat niet uit de Middeleeuwen stamt. De Kieftskamp is een van de best bewaarde 18e-eeuwse landhuizen in Gelderland. De naam komt van de vele kieviten die hier vroeger in de weilanden voorkwamen. Het kasteel wordt omgeven door lanen, loofbomen, naaldbos en heide. Het landgoed behoort tot het Geldersch Landschap en is te bezoeken.

Locatie: Lindeseweg 6, Vorden

VORDEN

De oorsprong van kasteel Vorden ligt in de 12e eeuw, echter is het huidige kasteel grotendeels gebouwd in de 16e eeuw. In 1976 werd het kasteel gerestaureerd en fungeerde het als gemeentehuis van Vorden. In 2004 werd het verkocht aan particulieren die het huis in de oude staat hebben hersteld. Het prachtige kasteel wordt nu gebruikt als huwelijkslocatie en museum. Ook is het tegen een kleine vergoeding te bezichtigen.

Locatie: De Horsterkamp 8, Vorden