Menu
Achterhoek / De Graafschap / Landgoed / Nieuws

Landgoed Verwolde

Een prachtig landgoed waar gewandeld en gefietst kan worden, gekeken kan worden naar het mooie Huis Verwolde, maar ook een drankje met wat lekkers genuttigd kan worden in de theetuin. Een gevarieerd dagje uit in Laren dus!

Huis Verwolde

De eerste vermelding van het landgoed dateert uit 1346. In de 16e eeuw werd het ingenomen door de Spanjaarden en zwaar beschadigd. Het huidige Huis Verwolde werd in 1776 in neoclassicistische stijl gebouwd op het landgoed Verwolde in Laren in Gelderland. In 1926 werd het huis volledig gemoderniseerd. Zo werd er aan de noordzijde een toren geplaatst, er kwam een nieuwe kap en het interieur werd vernieuwd. Ook werd het huis voorzien van moderne technieken, zoals elektriciteit, centrale verwarming en telefoon. In 1976 vertrok de laatste bewoner uit het huis, omdat het onderhoud een te zware last werd. Sindsdien is het huis eigendom van Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. In 2008 keerde een kind van de familie Verwolde terug naar het landgoed om een deel van het onderhoud voor haar rekening te nemen. Zo heeft zij de moesgaard van het landgoed weer tot leven geholpen. Daar zijn nu ook een bloementuin, landgoedwinkel en moestuin te vinden. Momenteel wordt veel van het onderhoud verricht door vrijwilligers.

Omgeving

Op het landgoed is ook een theetuin die gevestigd is in de moesgaard. Hier kan men op vrijdag en zaterdag genieten van een heerlijk drankje met een versnapering. De boomgaard bestaat uit 20 oude rassen fruitbomen die er geplaatst zijn. Op het terras van de theetuin worden deze fruitsoorten vers geserveerd, bijvoorbeeld in de vorm van een heerlijke zelfgemaakte appelsap. Ook bevindt zich hier een landgoedwinkel, hier zijn onder andere de vers gemaakte eigen producten te koop. In de omgeving van het huis zijn veel routes om te wandelen, fietsen en zelfs te paard te betreden. Onderweg komt men versteld te staan van de ‘Dikke Boom van Verwolde’, dit is een reusachtige zomereik die al wel 450 tot 500 jaar oud is. Stap op de fiets of trek de wandelschoenen aan om dit mooie landgoed in Laren te bezoeken!

Locatie

Landgoed Verwolde
Jonker Emilelaan 5
7245 TL Laren GLD
www.landgoedverwolde.nl