Menu
Achterhoek / Kastelen / Nieuws

Kasteel Slangenburg

Kasteel Slangenburg kunt u zien als een gastenhuis voor rust en goede zorg. Het kasteel ligt nabij de Benedictijner Abdij St. Willibrord, deze ligt op 20 minuten loopafstand. Iedereen is van harte welkom in het kasteel!

Wanneer u een bezoek brengt aan het kasteel bent u gesteld op uw rust. Er wordt op een informele manier met elkaar omgegaan. Ruimte voor contact en privacy wordt geboden.

Geschiedenis

De laatste bewoner was generaal Frederik Johan van Baer (1645-1713). Deze generaal verloor na anderhalf jaar huwelijk zijn vrouw aan een ernstige ziekte. De generaal heeft Slangenburg verrijkt met schilderijen die hem deden herinneren aan zijn vrouw. Schilder Gerard Hoet heeft op verzoek van de generaal de wanden en plafonds voorzien van toepasselijke mythologische voorstellingen.

Naast dat de generaal kunstzinnig was, was hij ook landbouwkundig econoom. Van de stad Doetinchem kocht Frederik de ‘Doetinchemse Heide’. Over de heide legde hij een uitgebreid lanenstelsel aan. Rondom het kasteel werd in 1679 ook een park aangelegd. De parkstijl was te herkennen aan de strakke rechte lijnen met een geometrisch patroon. Frederik heeft de voorvaderlijke havezate gebouwd. De havezate bestond uit de westelijke toren met aangrenzend bouwwerk.

Niet alleen buiten vindt u de liefde voor natuur en landbouw. Deze liefde komt ook terug in de schilderstukken en de kunstig uitgesneden vruchten en akkerproducten in lambrisering en lijstwerk. Het kasteel kent vele eigenaren na Frederik Johan van Baer. In de meeste gevallen was de verandering een gevolg van een vererving, maar twee keer door verkoping.

In 1895 vond de laatste verkoop plaats door Arnold Passman uit Duisburg-Ruhrort. Echter, werd het huis maar drie maanden per jaar bewoond vanwege de zogenaamde vensterbelasting. De oudste zoon, Hermann Passman, beheerde na de dood van zijn vader het kasteel. Slangenburg kwam na de oorlog onder beheer van het Beheersinstituut voor onder andere vijandelijke en foute vermogens. Het landgoed kwam al snel in handen van Staatsbosbeheer. Rijksgebouwendienst is sinds de jaren vijftig verantwoordelijk voor het onderhoud van het kasteel. Staatsbosbeheer beheert het landgoed.

Koetshuis

Velen beschouwen het Koetshuis als rustpunt. In het Koetshuis kunnen verschillende gelegenheden plaatsvinden, zoals een huwelijksvoltrekking, recepties en condoleances. Bij het Koetshuis kunt u terecht voor een heerlijke kop koffie of cappuccino met gebak. Tevens is er een groot assortiment in natuurzuivere drankjes.

Dagelijks is het Koetshuis geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Wilt u meer weten over het Koetshuis? Klik dan hier.

Logeren

U kunt in het kasteel in één van de achttien kamers overnachten. Elke kamer heeft een naam. In het verleden waren er op de kamers geen telefoon, een radio of een televisie. Deze audiovisuele middelen zijn ook nu niet in de kamers aanwezig. Echter, is het kasteel wel voorzien van modern sanitair, centrale verwarming, een lift en een speciale televisiekamer. De bibliotheek biedt internetaansluiting aan.

Er kunnen weinig aanpassingen worden verricht, bekeken vanuit kunsthistorisch oogpunt. Het gebouw is niet rolstoelvriendelijk. Het gehele jaar is het kasteel geopend met uitzondering van Oud & Nieuw. De minimale verblijfsduur is 2 dagen en 2 nachten.

  • Gastenkamer Klok, Morgenlicht, Avondrood, Binnenhof, Schouw en Zuiderkruis: eenpersoons kamer 2e etage. 1 persoon € 89,00 per nacht.
  • Gastenkamer Rose toren, Oosterkim, Domplein en Morgenstond: tweepersoons kamer 2e etage. 1 persoon € 99,00 per nacht en voor 2 personen € 166,00 per nacht.
  • Gastenkamer Musica, Rode Kamer en Chinese Kamer: tweepersoons stijlkamer. 1 persoon 130,00 per nacht en voor 2 personen € 203,00 per nacht.
  • Gastenkamer Rijzende zon, Biezenmand en Gelre Kamer: tweepersoonskamer met douche en toilet. 1 persoon € 145,00 per nacht en voor 2 personen € 218,00 per nacht. In gastenkamer Biezenmand kunt u met 3 personen overnachten voor € 291,00 per nacht.
  • Gastenkamer Slinge en Oostertoren: tweepersoons zit-en slaapkamer met douche en toilet. 1 persoon € 155,00 per nacht en voor 2 personen € 223,00 per nacht.
  • De Witte Toren: 1e verdieping, 3-en 4-persoons zit-en slaapkamer met badkamer. 3 personen € 317,00 per nacht en voor 4 personen € 385,00 per nacht.

Alle prijzen zijn inclusief alle maaltijden en 3x daags koffie of thee.

U kunt een aanvraag voor een verblijf op Kasteel Slangenburg indienen per telefoon 0315-298200 of per e-mail reservering@kasteelslangenburg.nl.

Fietsen & wandelen

Het kasteel beschikt over meerdere fietsen die geleend kunnen worden. Naast fietsen kunt u ook de wandelschoenen aantrekken voor een heerlijke wandeling. Vanaf het kasteel starten mooie fiets- en wandelroutes.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: reis naar NS-station Doetinchem. Stap bij station Doetinchem Centraal uit. U kunt een taxi nemen naar het kasteel. U kunt uw weg ook vervolgen met de bus. Neem bus 74 richting Enschede/Groenlo. Echter, de bus rijdt alleen op werkdagen.

Locatie

Kasteel Slangenburg
Kasteellaan 6
7004 JK Doetinchem
Tel: 0315 – 298 200
E-mail: info@kasteelslangenburg.nl
www.kasteelslangenburg.nl