Menu
Achterhoek / De Graafschap / Landgoed

Landgoed Hackfort

Het kleinschalige landgoed Hackfort behoort tot Natuurmonumenten. Echter, begon Hackfort als een simpel woonhuis aan de Baakse Beek. Het groeide uit tot een compleet landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes. U kunt op het landgoed heerlijk wandelen en rondkijken.

De herinnering aan de burcht wordt levend gehouden door de twee torens. Deze torens liet landdrost Gerrit van Hackfort in de veertiende eeuw bouwen. Enkele muurtorens van anderhalve meter dik bevinden zich op de benedenverdieping en zijn uit de begintijd.

Berend van Hackfort (1475 – 1557) is de bekendste bewoner uit de riddertijd. In 1502 trad hij in dienst van de hertog van Gelre. Berend werd bevelhebber en plaatsvervanger van de hertog.

Baronnen en baronessen van Hackfort

Het kasteel is eeuwenlang in bezit geweest van de adellijke families van Hackfort en van Westerholt. Arend baron van Westerholt van Hackfort en zijn vier zusters waren de laatste telgen. Alle vijf bleven zij kinderloos.

Hackfort blijft intact

Een geheel moest het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen bleven in de ogen van Baron Arend en zijn zussen. Pas in 1981 ging het landgoed over naar Natuurmonumenten. In dat jaar overleed de laatste barones.

Historische moestuin

Vrijwilligers zorgen er samen met Natuurmonumenten voor dat alles er piekfijn bij ligt. In de moestuin werken elke week de ‘groene vingers’. Wilt u groenten en fruit uit de moestuin proeven? Neem plaats in de Keuken van Hackfort. Deze keuken bevindt zich in het koetshuis. De groenten voor de gerechten oogst de kok uit de tuin.

Wandelen

Trek er samen met uw partner, gezin of vrienden op uit en maak een heerlijke wandeling op het landgoed. Wilt u een lange wandeltocht maken? Wandel door het Achterhoekse coulisselandschap. De mooiste plekken van het landgoed worden getoond aan de hand van uitgestippelde wandelroutes. Benieuwd naar de wandelroutes? Klik hier om de wandelroutes te bekijken.

Overnachten

In het kasteel kunt u tegenwoordig overnachten. Er zijn vijf vakantie-appartementen ingebouwd door Natuurmonumenten. Elk appartement is afzonderlijk te huur, maar kunnen ook voor grotere groepen samen worden afgehuurd. Interesse om te overnachten in één van de vakantie-appartementen? Neem contact op met Buitenleven Vakanties via 088-2848365 of per mail via contact@buitenlevenvakanties.nl.

Vergaderen

Bent u op zoek naar een stijlvolle setting voor uw zakelijke bijeenkomst? Of wilt u een feest vieren? Op het kasteel kunt in stand vergaderen, in De Schöppe kunt u informeel bijeenkomen in een fraai verbouwde boerenstal. Tijdens de vergadering kan een heerlijke lunch worden geserveerd.

U vindt De Schöppe op het erf naast het boswachterskantoor van Natuurmonumenten. Er is sanitair en een klein keukenblok aanwezig, maar de ruimte is eenvoudig ingericht. Maximaal 20 personen kunnen plaatsnemen in de ruimte. Wilt u reserveren of meer informatie over De Schöppe? Neem telefonisch contact op via 0575-555560 of per mail via beAchterhoek@natuurmonumenten.nl.

Prijsindicatie

  • 09:00 – 13:00 uur: € 125,00
  • 13:00 – 17:00 uur: € 125,00
  • 17:00 – 22:00 uur: € 125,00
  • Beamer met scherm: € 30,00

In overleg zijn koffie en thee mogelijk.

Locatie

Landgoed Hackfort
Baakseweg 8
7251 RH Vorden
Tel: 0575 – 55 55 60
www.natuurmonumenten.nl