Menu
Achterhoek / De Graafschap / Kastelen / Nieuws

Kasteel Ruurlo

Het kasteel ligt in een bosrijke omgeving en behoort tot één van de mooiste kastelen van de Achterhoek. Bovendien valt het kasteel onder de Nederlandse rijksmonumenten.

Geschiedenis

Wist u dat de bouwgeschiedenis van het kasteel teruggaat naar de veertiende eeuw? Opmerkelijk is wel dat de oorspronkelijke plattegrond nagenoeg nog intact is. De naam van het kasteel duikt in de veertiende op in de archieven die in het bezit zijn van graaf Reinhoud I van Gelre. De eerste bewoners van het kasteel is de familie van Roderlo. Waarschijnlijk is het kasteel naar de familie vernoemd. Het huidige uiterlijk van het kasteel komt uit de zestiende en zeventiende eeuw.

Familie van Heeckeren: Jacob van Heeckeren werd kort na 1400 eigenaar van het kasteel. Het kasteel was meer dan vijf eeuwen in het bezit van deze familie.

Wapen van Ruurlo: het wapen van het dorp Ruurlo is afgeleid van het wapen van de familie Roderlo. Het wapen is te herkennen aan een springende windhond van sabel in goud. De familie van Heeckeren voerden een rood kruis op een geel veld. Een schild uit het begin van de achttiende eeuw is zichtbaar op het klokkentorentje. Het schild vertoont de wapens van van Heeckeren en van Lynden met als hartschild het wapen van Ruurlo.

Koning van Corsica

Theodor Anton van Neuhoff (1694 – 1756) slaagde er niet om Corsica te besturen. Dit kwam door geldgebrek en een interne strijd. Hij werd van Corsica verdreven. Hij deed meerdere malen een poging vanaf het vaste land om zijn koninkrijk te heroveren. In 1736 werd het kasteel zijn logeeradres, omdat hij op jacht was naar Nederlandse geldschieters. Het verblijf was niet vlekkeloos, omdat hij in het kasteel een knecht zou hebben doodgeslagen.

Klokkentoren

Ieder halfuur slaat de slagklok. De klok stamt uit 1760 en werd in 2001 gerestaureerd. De Parijse uurwerkfabriek van Borrel heeft het uurwerk met wijzerplaat in 1874 gefabriceerd. Deze is in 1998 geheel hersteld. Toentertijd is de wijzerplaat voorzien van een computergestuurde bediening van het opwindmechanisme. De klok loopt altijd gelijk vanwege een automatische tijdssturing vanuit Frankfurt.

Kasteelpark

Wanneer u een bezoek aan Kasteel Ruurlo brengt, kunt u de Engelse landschapstuin niet overslaan. Het park is niet alleen prachtig, maar u kunt ook het kasteel aan alle kanten goed bekijken.

De achttiende eeuwse strakke, formele tuin met rechthoekige vlakindeling werd na de Franse tijd (begin negentiende eeuw) omgezet in een Engelse landschapstuin. Bekende landschapsarchitecten, zoals J.P. Posth (1801), J.D. Zocher jr. en L.P. Zocher (1868) en C.E.A. Petzold (1880) creëerden een parkachtig landschap met slingerende paden, waterpartijen, heuvels en verrassende doorzichten.

Er is uitgegaan van deze kenmerken bij de restauratie van het park. Onder meer zijn rodedendron-groepen bijgeplant, wildgroei verwijderd en geasfalteerde wegen vervangen door half verharde paden om de tuin in oude glorie te herstellen.

In de landschapstuin loopt een kasteelgans rond. De gans is niet alleen de vaste kasteelgans, maar ook de bewaker van het kasteel.

Collectie

Carrel Willink: de kunstenaar is de koele grootmeester van het neorealisme. Zijn reputatie groeide vanaf zijn dertigste als schilder van monumentale, architectonische decors en luchtlandschappen. Het kasteel heeft een opstelling gemaakt die de ontwikkeling weergeeft van een zoekende schilder. De zoekende schilder ontwikkelt zich echter tot een nooit geëvenaarde schilder van technisch perfect, elegant en raadselachtig oeuvre. Het kasteel vertoont een collectie die rouleert. Er zijn ten alle tijden topstukken van Carel Willink te zien. Bent u benieuwd naar de achtergrond van de schilder? Lees hier meer over Carel Willink.

Fong Leng: in de jaren zeventig maakte de modeontwerpster naam met extravagante creaties. Onder deze creaties vallen kleurrijke japonnen en mantels met dierenapplicaties in verschillende stoffen en materialen. Een van de bekendste klanten van Fong Leng was Mathilde de Doelder. Mathilde was de derde vrouw van schilder Carel Willink. Benieuwd naar het verhaal van Fong Leng? Klik hier om het verhaal te lezen.

Rondleidingen & lezingen

Een ervaren en enthousiaste museumgids neemt u mee in het verhaal achter de kunst. U kunt ook kiezen voor een lezing op maat. Tijdens deze lezing hoort u van alles over het kasteel en de bijzondere kunstcollectie. U kunt een rondleiding of lezing combineren met private dining of een presentatie, borrel of vergadering in de trouwzaal.

Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en kost € 99,50 voor de gehele groep. De prijs is exclusief museumentree. 15 personen mogen maximaal mee met 1 gids.

Private Entry

Buiten de openingstijden opent het museum haar deuren voor u en uw gasten voor een rondleiding door een professionele gids. Laat u verrassen door de prachtige kunstwerken van topschilder Carel Willink. Een rondleiding kunt u compleet maken met een culinair arrangement op maat. Wilt u meer weten over de Private Entry. Neem contact op met de afdeling Sales & Events voor de mogelijkheden via info@museummore.nl.

Inleiding in Kasteel Ruurlo

Een inleiding of lezing wordt geadviseerd aan grotere groepen. Beide worden gegeven door één van de professionele gidsen. Een beeld van het kasteel, zijn geschiedenis, de tuinen en de collectie wordt gegeven door middel van een PowerPoint-presentatie.

Gemiddeld duurt een inleiding één uur. De inleiding wordt gegeven in de Trouwzaal. Maximaal 80 personen kunnen plaatsnemen in deze zaal. De kosten zijn € 159,50 exclusief toegangstickets voor Kasteel Ruurlo. Voor reserveringen en maatwerk kunt u bellen met 0575-760 300 of mailen naar info@museummore.nl.

Oranjerie

In de Engelse landschapstuin staat de stijlvolle Oranjerie. De Oranjerie heeft een klassiek uiterlijk en behoort tot het landschappelijke type. Geniet van een heerlijke lunch, diner of verse kop koffie met een adembenemend uitzicht. Vanuit de Oranjerie kijkt u uit op het kasteel en het omliggende park.

De Oranjerie stamt uit de negentiende eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Oranjerie niet bespaard gebleven. Het gebouw was dermate zwaar beschadigd dat herstel niet meer mogelijk was. De Oranjerie is afgebroken. Rond 2001 is de Oranjerie herbouwd. Aan de achterkant heeft de Oranjerie een moderne aanbouw.

Bruiloften en partijen kunnen plaatsvinden in de Oranjerie Ruurlo. De unieke setting behoort tot de top ‘mooiste trouwlocaties van Nederland’. Bovendien zijn de basisfaciliteiten aanwezig voor vergaderingen, beurzen of conferenties.

Openingstijden Oranjerie Ruurlo

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag t/m zondag: 10:00 – 18:00 uur

U kunt Oranjerie Ruurlo ook bezoeken zonder entreekaart voor het museum.

Entreeprijzen

 • Volwassene: € 12,50 p.p.
 • Jeugd 6 – 18 jaar: € 5,50 p.p.
 • Kind 0 – 5 jaar: gratis
 • Museumkaart: gratis
 • BankGiro Lotterij VIPkaart: gratis
 • Gratis introducé BankGiro Loterij VIP actie: gratis op vertoon van uw VIP-kaart
 • ICOM: gratis
 • CJP: € 5,50 p.p.

Online kunt u een ticket bestellen via www.museummore-kasteelruurlo.nl.

Openingstijden

 • Dinsdag t/m zondag: 11:00 – 17:00 uur.

Op 5 december, 24 december en Oudejaarsdag sluit het kasteel om 16:00 uur haar deuren. Het kasteel is gesloten op Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Bereikbaarheid en parkeren

U kunt gratis parkeren bij Kasteel Ruurlo naast het historische gebouw. Voer in uw navigatie Stapeldijk 1 in en u zult arriveren bij de parkeerplaats.

Alternatieve parkeerplaats bij drukte: mocht de parkeerplaats bij het kasteel vol zijn dan kunt u uw auto parkeren aan de Houtwal in Ruurlo. Volg het witte bord P2. Rijd van Stapeldijk 1 richting Ruurlo. Neem op de rotonde de eerste afslag. Voor de spoorbaan gaat u rechtsaf naar de Houtwal. Vanaf de Houtwal is het een kleine 5 minuten lopen naar het kasteel. U kunt uw auto op deze parkeerplaats gratis parkeren.

Openbaar vervoer: stap in de Arriva-trein uit Winterswijk of Zutphen. De trein brengt u naar station Ruurlo. Via de Stationsstraat en de Vordenseweg is het een kleine 10 minuten lopen naar het kasteel.

Locatie

Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo
Tel: 0575- 760 300
E-mail: info@museummore.nl
www.museummore-kasteelruurlo.nl