Menu
Musea / Veluwe

Museum Elburg

Het 15e eeuwse Agnietenconvent is één van de markantste gebouwen van Elburg. Het museum is in deze laat- gotische panden gevestigd. De geschiedenis van Elburg en haar omgeving wordt verteld door een uitgebreide collectie aan voorwerpen. Tevens zijn er naast de vaste collectie jaarlijks wisselende tentoonstellingen te zien. U kunt naast het museum ook een bezoek brengen aan de voormalige kloosterpanden inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel.

Collectie

De voorwerpen uit de collectie hebben betrekking op de geschiedenis van Elburg. Bij de voorwerpen kunt u denken aan de rechtspraak met onder meer strafwerktuigen, gilden waarbij het gildenzilver het meeste opvalt, aardewerk, meubelen, schilderijen en voorwerpen van verschillende instellingen en instituten van Elburg.

Zaalthema’s

Het museum vertelt u van alles over Elburg. Alleen wat wordt er precies verteld. Welke verhalen en historische gebeurtenissen, gebouwen en personages heeft het museum tot zijn beschikking om de stad mee te duiden? U wordt aan de hand van zes thema’s meegenomen door de geschiedenis van Elburg. Benieuwd wat de zes thema’s zijn? Klik dan hier.

Vischpoort en Kazematten

Elburg was in 1396 een versterkte stad van 250 bij 415 meter. De stad werd omgeven door een relatief hoge, maar dunne muur. In de muur bevond zich onder andere de verdedigingstoren ‘de Visscherstoren’. Echter, de muren bleken niet bestand te zijn tegen de moderne wapentuig. Er werd besloten om rondom de aarden wallen op te werpen. In de wallen werden bunkers gebouwd. De bunkers werden ook wel de Kazematten genoemd. Men plaatste hierin vuurgeschut. Prins Maurits bezocht in 1592 de stad en bezichtigde de verdedigingswerken. Hij gaf zijn goedkeuring en benoemde een en ander ‘een byzonder maexel’. De verdediging was dus aangepast aan alle eisen van de toenmalige tijd en daarom kon van de Visscherstoren, tot 1592 een verdedigingstoren, een poort gemaakt worden.

Muurhuisje

Het Muurhuisje geeft u een beeld van Elburg van 100 jaar geleden. In 1392 bepaalde de hertog van Gelre dat binnen een mijl van de stad niet gebouwd mocht worden. In het begin van de twintigste eeuw was het aantal mensen dat binnen de muren een onderkomen had maar liefst drie keer zo groot als bij de stichting van de stad. Om deze hoeveelheid mensen te kunnen huisvesten, werden de binnengrachten gedempt en bebouwd. Bovendien was men bezig met het creëren van nieuwe woonmogelijkheden. Muurhuisjes kwamen als bloemetjes uit de grond.

Tentoonstellingen

Marianne Benkö ‘Geweven Natuur’ (t/m 24 oktober 2020): Marianne koppelt schilderkunst aan weefkunst en vertaalt haar kleurrijke en complexe schilderijen naar monumentale wandtapijten. De wandtapijten zijn rijk aan textuur en hebben diepe kleurnuances. Benkö vindt haar inspiratie in de natuur: bomen, water en lucht. Haar werken hebben een gelaagd karakter vanwege het weven met verschillende soorten garen, van verschillende dikte en met diverse bindingen. Wilt u meer weten over het leven van Marianne Benkö? Lees meer over de kunstenares op www.museumelburg.nl.

Beelden in de Kloostertuin (t/m 24 oktober 2020): in de Kloostertuin kunt u werk zien van vier beeldend kunstenaars. Alle vier de kunstenaars komen uit de omgeving. De beelden zijn van Willem Bultman, Didy Kanis, Walda Mees en Camille van Os. Elk beeld heeft een eigen stem. In de Kloostertuin kunt u aan de drukte van de stad ontsnappen. Bovendien kunt u gedurende de looptijd van de expositie een beeld kopen.

Activiteiten

Jaarlijks staan er op de agenda van het museum diverse activiteiten. De activiteiten bieden voor ieder wat wils. Bent u benieuwd welke activiteiten op de agenda staan? Klik hier om de volledige agenda te bekijken.

Entreeprijzen

 • Volwassenen: € 7,00 p.p.
 • Kinderen 4 t/m 12 jaar: gratis
 • Fotopuzzeltocht: € 1,75
 • Stadswandeling: € 1,75
 • Museumkaart: gratis

Reserveer uw bezoek via de mail of telefonisch. Bij de reservering dient u uw naam, het aantal personen, uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer door te geven. De reservering is pas definitief, nadat u een bevestiging heeft ontvangen.

Openingstijden

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag t/m zaterdag: 11:00 tot 17:00 uur
 • Zondag: gesloten

Feestdagen gesloten: Koningsdag, 1e en 2e Kerstdag en Nieuwsjaarsdag.

Bereikbaarheid

 • Vanuit NS-station Zwolle: neem buslijn 100 richting NS-station Nunspeet. De bus vertrekt elk half uur.
 • Vanuit NS-station Utrecht: u neemt de stoptrein richting Zwolle. Stap uit bij NS-station Nunspeet. Vervolgens neemt u buslijn 100 richting Zwolle. De bus vertrekt elk half uur.
 • Vanuit NS-station ’t Harde: neem de buurtbus lijn 514 richting Elburg. De buurtbus rijdt ieder uur, vanaf 08:00 uur tot 19:00 uur.

Parkeren

Twee grote parkeerterreinen liggen net buiten de vesting. U kunt op deze parkeerterreinen uw auto parkeren. Vanaf deze parkeerterreinen kunt u Elburg binnenlopen via de Jufferenstraat. Het museum bevindt zich direct aan uw linkerhand. Bovendien kunt u vanaf de haven ook de stad bereiken. Vlak voor de havenkom bevindt zich een grote parkeerplaats genaamd ‘De Oude Vos’. U kunt uw auto hier ook parkeren.

Locatie

Museum Elburg
Jufferenstraat 6-8
8081 CR Elburg
Tel: 0525 – 681 341
E-mail: info@museumelburg.nl
www.museumelburg.nl