Menu
Achterhoek / Musea / Nieuws

Raethuys Heemkundekring Bergh

Het voormalige gemeentehuis van ‘s-Heerenberg is sinds november 2018 het nieuwe onderkomen van de Heemkundekring Bergh. Het rijksmonument dateert uit 1531. Heemkundekring Bergh is een vereniging die zich bezighoudt met het bewaren, bewaken en uitdragen van het culturele erfgoed van het voormalige land van Bergh.

Het rijksmonument is in 2018 gerenoveerd. Een aantal ruimtes zijn in oude staat hersteld. Bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen de ruimtes voor verschillende doeleinden gebruiken.

Indeling Raethuys

  • Museum (begane grond en 1ste verdieping): u kunt in het museum een collectie van bijzondere vondsten en foto’s uit het voormalige land van Bergh bewonderen. De rijke geschiedenis van Bergh wordt verteld samen met het tegenoverliggende Stadsmuseum.
  • Trouwzaal (1ste verdieping): in de zaal met middeleeuws karakter kunt u elkaar het ja-woord geven. Deze zaal wordt niet alleen gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen, maar ook voor lezingen en presentaties voor groepen van maximaal 50 personen.
  • Burgemeester kamer (1ste verdieping): met een kleine groep kunt u vergaderen in de volledig intact gebleven sfeervolle burgemeester kamer. De ruimte is geschikt voor maximaal 8 personen.
  • Raadzaal (2de verdieping): de zaal is qua interieur volledig intact gebleven. Een ideale zaal voor vergaderingen, bedrijfstrainingen, workshops en presentaties. De ruimte is geschikt voor maximaal 20 personen. De raadzaal is laat-middeleeuws ingericht, maar is uitgerust met moderne apparatuur.
  • Thobenzaal (2de verdieping): wist u dat deze zaal is vernoemd naar de bekende genealoog en historicus John Thoben? John Thoben was één van de grondleggers van de Heemkundekring. De zaal bestaat uit een uitgebreide bibliotheek en een streekarchief. Beide vertonen genealogie, archeologie en de historie van het voormalige land van Bergh.

Ruimte reserveren

U kunt in het Raethuys één van de verschillende ruimtes reserveren. De ruimtes zijn uitermate geschikt voor vergaderingen, bedrijfstrainingen, workshops en presentaties. U kunt in het rijksmonument uw zakelijke relaties ontvangen. Uw zakenrelaties en u zullen zich begeven in middeleeuwse sfeer. Combineer een vergadering of presentatie met een historische stadswandeling, een bezoek aan Kasteel Huis Bergh, rijksmonument De Munt of het Stadsmuseum.

Via het contactformulier kunt u contact opnemen met het Raethuys om een ruimte te reserveren.

Militaire historie

In Bergh kwam het einde van de Tweede Wereldoorlog niet van de ene op de andere dag. De geallieerde opmars, die met de landing in Normandië op 6 juni 1944 was begonnen, eindigde in september van 1944 toen de operatie Market Garden (17-25 september 1944) mislukte. Het doel van het geallieerde offensief was om vanuit het bevrijde zuiden door te gaan naar Arnhem. De opmars wou een bruggehoofd over de Rijn vormen. Het bruggehoofd zou gevormd worden, zodat de opmars naar het Roergebied en verder naar Berlijn kon worden voorgezet. De Duitse Siegriedline zou omzeild worden. De oorlog kon dan nog voor Kerstmis van 1944 afgelopen zijn, maar dat liep anders. Arnhem blijkt namelijk een brug te ver te zijn.

Wilt u meer weten over de militaire historie van het voormalige land van Bergh? Klik hier voor meer informatie over de militaire historie.

Historisch erfgoed

In Bergh staan vele bouw-, cultuur- en natuurhistorische monumenten. Elk monument heeft een uniek verhaal. Enkele monumenten worden hieronder kort toegelicht.

  • Heeren Dubbel: het restaurant is gevestigd in het oude Koetshuis op de voorburcht van Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg. U loopt over de slotgracht via de ophaalbrug naar de voorburcht van het kasteel. Aan uw rechterhand bevindt zich het restaurant. Vanaf het terras kijkt u uit op het adembenemende kasteel.
  • De Rosmolen – Zeddam: omstreeks 1600 werd het rijksmonument gebouwd. De molen heeft een bakstenen molenhuis met een pannen wolfdak en een inwendige gave eiken constructie. De molen werd in 1973 en 1974 gerestaureerd en bedrijfsklaar gemaakt.
  • De Boetselaersborg – ‘s-Heerenberg: in 1550 werd het huis gebouwd op fundamenten uit de 14e eeuw door Daem en Hector. Beide heren zijn zonen van Willem III van den Bergh en Liese Poer. In de traptoren getuigt de gevelsteen. Oorspronkelijk bevond zich hier de ingang. Het huis werd in 1725 omringd door een gracht. In de 19e eeuw vond een grote verbouwing plaats. Het huis kreeg een nieuwe gevel met een ingang op het zuiden. Het huis werd in 1929 gerestaureerd. Het huis is eigendom van Huis Bergh.

Benieuwd welke monumenten zich begeven in Bergh? Klik hier en kom meer te weten over de verschillende monumenten.

Bekende Berghenaren

Het voormalige land van Bergh kent verschillende bekende Berghenaren. Hieronder worden een aantal bekende Berghenaren belicht.

  • Jan Herman van Heek: in 1912 kocht meneer van Heek Huis Bergh en alle bijbehorende bezittingen. In het kasteel richtte hij een bijzondere kunstcollectie op. Sinds 1946 is Stichting Huis Bergh eigenaar van het kasteel. Jan Herman van Heek wou het kasteel toegankelijk maken en houden voor iedereen.
  • Mechteld ten Ham: zij werd bekend, omdat zij op beschuldiging van hekserij werd veroordeeld. Mechteld is op de brandstapel verband. In de Tachtigjarige oorlog stond Mechteld bekend om haar uitspraken over de toekomst en gezondheid van personen in haar omgeving. Mensen die haar geloofde, zeiden dat zij het boze oog bezat.
  • Meester Vermeulen: een oud-schoolhoofd van Beek. Hij is één van de mensen die voor het dorp een grote betekenis heeft gehad. Een straat in Beek is naar hem vernoemd namelijk de Vermeulenstraat.

Bent u benieuwd wie de andere bekende Berghenaren zijn? Bekijk hier de bekende Berghenaren.

Openingstijden

  • Dinsdag: 19:00 – 21:00 uur
  • Donderdag: 09:30 – 12:00 uur
    (behalve op feestdagen)

Locatie

Raethuys Heemkundekring Bergh
Hofstraat 1
7041 AD ‘s-Heerenberg
Tel: 0314 – 667 990, Renate Modderkolk
www.heemkundekringbergh.nl