Menu
Achterhoek / De Liemers / Kastelen / Montferland / Nieuws

Kasteelstad

Oorsprong van Huis Bergh

In de 12de eeuw ligt de oorsprong van Kasteel Huis Bergh. In het midden van een moeilijk begaanbaar moeras ligt op een kleine motte een burcht genaamd Huis Bergh. Wist u dat vanaf het begin een nederzetting zich heeft gevormd bij het kasteel? Deze nederzetting werd door de eeuwen heen steeds groter en fraaier.

Willem I van den Bergh verleent in 1379 stadsrechten aan ‘s-Heerenberg. De naam Kasteelstad is ontstaan, omdat er in de 15de eeuw verdedigingswerken rondom het kasteel en stad werden geplaatst.

Doorgangsroute

‘s-Heerenberg ligt op een belangrijke doorgangsroute tussen Emmerik en Zutphen. De doorgangsroute kruist de rivier de Wildt. De inwoners die daar op dat moment wonen, ongeveer 500 à 600, worden poorters genoemd. Deze burgers hebben stadsrecht. Het stadsbestuur van schout en schepenen vestigt zich in het ‘Nije Raethuys’. Wanneer ’s avonds de poorten sluiten, bent u veilig binnen de stadsmuren.

St. Sebastiaan en St. Antonius hebben al eeuwenlang de weermacht van de stad in handen. Eerst werd er met pijl en boog geschoten. Vervolgens met de net uitgevonden haakbus. De haakbus is een vuurwapen en voorloper van het geweer. Een vrolijk feest voor jong en oud is het schuttersfeest. Op het schuttersfeest wordt de papegeye (papegaai) geschoten. De papegaai wordt tegenwoordig een vogel genoemd. Uit het schuttersfeest is de kermis ontstaan. De kermis wordt gehouden in de maand juni. Het bestuurscentrum van het oude graafschap Bergh was ‘s-Heerenberg. Deze graafschap vormde het grootste deel van de Liemers.

Mechteld ten Ham

Mechteld ten Ham wordt in 1605 beschuldigd als heks en ter dood veroordeeld op de brandstapel. Deze gebeurtenis wordt herdacht tijdens het Mechteld ten Ham weekend.

Het neo-romaanse Bonifatius klooster werd in 1910 aan de weg naar Emmerik door Duitse Jezuïeten gebouwd. Het klooster werd eerst bewoond door de Jezuïten en daarna door de Witte Paters en de paters Salesianen. In 1971 vestigt zich na het vertrek van de paters Salesianen het creativiteitscentrum Gouden Handen in het klooster. Echter, wordt het creativiteitscentrum in 1999 gesloten. Hierna is het gebouw gerestaureerd. Tegenwoordig is de oude kloostertuin een stadspark.

Wilt u meer te weten komen over de geschiedenis van ‘s-Heerenberg? Breng een bezoek aan Stadmuseum Bergh aan de Marktstraat 3. De Berghse geschiedenis wordt ook weergegeven op www.heemkundekringbergh.nl.

Bezienswaardigheden

  • Kasteel Huis Bergh: in de 20ste eeuw heeft J.H. van Heek prachtig gerestaureerd. Het kasteel herbergt een unieke kunstcollectie met onder andere een omvangrijke collectie vroeg-Italiaanse schilderkunst. Naast Italiaanse schilderkunst kunt u nog veel meer bewonderen. Kasteel Huis Bergh behoort tot één van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 13de eeuw. Op www.huisbergh.nl vindt u meer informatie over het kasteel.
  • Stadsmuseum: vijf historische vrouwen van Bergh nemen u mee in hun spannende verhalen. Het verleden van Bergh wordt weergeven door middel van een audiotour, multimedia, speciale belichting en videobeelden. Ervaar hoe mensen toen leefden aan de hand van de stadsmaquette met animaties. Meer weten over het Stadsmuseum, klik hier.
  • Stichting Mechteld ten Ham: elk jaar organiseert de stichting een driedaags cultureel-historisch weekeinde. De stichting ontleent haar naam aan de Berghse Mechteld ten Ham. Zij was één van de laatst verbande heksen in Nederland. Klik hier voor meer informatie over Mechteld ten Ham.
  • Heemkundekring Bergh: een vereniging die de historie van het land van Bergh onderzoekt, archiveert en uitdraagt. De historie dragen zij uit door middel van lezingen- en activiteitenprogramma het gehele jaar door, met een publicatie drie maal per jaar ‘Old Ni-js’, een bezoekadres met uitgebreide bibliotheek en documentatiecentrum. In het documentatiecentrum kunt u veel historische informatie uit de grensstreek van Bergh vinden en door middel van een website en nieuwsbrief. Meer weten over de vereniging, kijk hier.
  • infoCenter Emmerich am Rhein: een toeristisch informatiepunt, gelegen aan de Rheinpromenade in Emmerich. Er kan u van alles worden verteld over uw verblijf in Emmerich en omgeving. In de omgeving zijn diverse fiets -en wandelroutes uitgestippeld waarin ook de regio rond ‘s-Heerenberg en Elten zijn opgenomen. Meer weten over het informatiecentrum kijk op www.emmerich.de.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: u kunt de Kasteelstad goed bereiken met het openbaar vervoer. Neem vanaf het NS-station Doetinchem (lijn 24) of DB-station Emmerich (lijn 91) de bus naar ‘s-Heerenberg.

Auto:

  • Vanuit Nederland: neem op de snelweg Arnhem-Oberhausen (A12), afrit 30, richting ‘s-Heerenberg. Vervolgens volgt u de borden ‘s-Heerenberg.
  • Vanuit Duitsland: neem op de Autobahn (3), afrit Emmerich. Volg daarna de borden ‘s-Heerenberg.

Parkeren: in ‘s-Heerenberg is er een combinatie van een blauwe zone met gratis parkeren. Buiten de blauwe zone kunt u gratis parkeren. Parkeren is in de blauwe zone ook gratis. Echter, geldt een maximale parkeertijd van 2 uur. Buiten de blauwe zone is het onbeperkt gratis parkeren.

Let op de parkeerborden waar de blauwe zone start, zodat u een parkeerschijf kunt plaatsen. De toegestane parkeertijd staat op de parkeerborden. De maximale tijd binnen de gemeente Montferland bedraagt 2 uur. Een parkeerschijf is bij diverse ondernemers in ‘s-Heerenberg verkrijgbaar.